Ett skyddat boende är ett socialt skydd för den som bor i ett hem med otrygga förhållanden. Det kan handla om att personen blir utsatt för våld eller hot i sin egen bostad och behöver därför en fristad där hen kan placeras under trygga och säkra förhållanden. Ett skyddat boende skapar en tillvaro som bidrar till att den utsatte får chansen att starta om på ny kula. Skyddat boende erbjuds både av kommunen och av privata aktörer såsom Kronangruppen, och oftast är det den lokala socialtjänsten som beviljar placeringen. En person som blir placerad på ett skyddat boende får bosätta sig på en okänd adress, oftast med tillgång till larm, och får hjälp med ansökan om skyddad identitet.
Skyddsplacering behövs framför allt för att en person som lever i fara i det egna hemmet ska få alla förutsättningar för att leva sitt liv under så normala omständigheter som möjligt under trygga förhållanden. Vid skyddsplacering på något av Kronangruppens boenden får personen också hjälp med en del praktiska saker och ett stort socialt stöd för av personalen på boendet för att underlätta bearbetningen av de händelser som personen har varit utsatt för. Utan möjligheten till det sociala skydd som en skyddsplacering innebär hade vägen till återhämtning varit betydligt längre och krokigare.
När socialtjänsten bedömer att behovet av skyddsplacering har minskat, och att den skyddsplacerade personen kan leva ett normalt liv utan fortsatt skydd eller stöd, avslutas placeringen. Hur lång tid det tar från placering till dess att placeringen avslutas varierar – en del bor i skyddat boende under en väldigt lång tid, medan andra gör det under en kortare period. Att vara i behov av skyddat boende under en längre tid är inte att beakta som ett misslyckande. Allas situationer är olika och kräver olika åtgärder.
Att leva i en våldsutsatt relation handlar inte enbart om att utsättas för fysiskt våld – den som blir utsatt för psykisk misshandel kan också bli hårt drabbad och uppleva att situationen skapar otrygghet i det egna hemmet. Det kan ofta vara svårt att identifiera sig själv som utsatt för misshandel. Det finns några varningstecken att vara uppmärksam på och den som känner igen sig kan komma till insikten om hen lever i en relation där det förekommer misshandel.
Se fler varningstecken på tillsammansmotvald.se och titta på denna film från Polisen för att se hur enkelt det är att normalisera misshandeln.